Skip to content

Wat je leidinggevende en je ouders met elkaar te maken hebben

‘Ik heb vooral last van spanning als ik bij mijn leidinggevende moet zijn’, begint ze. Terwijl ze vertelt houdt ze regelmatig haar vingers voor haar mond. Ze oogt wat jonger dan ze werkelijk is.

Haar leidinggevende is geen vervelende man en meestal ook niet te beroerd om naar haar te luisteren. Toch merkt ze onrust en voelt ze zich chaotisch als ze hem iets moet vragen of overdragen. Ze heeft het gevoel dat ze het in de ogen van haar leidinggevende niet goed doet. ‘Ik wil leren om meer structuur aan te brengen, zodat ik goed beslagen ten ijs kom.’

Ik luister hoe ze zorgvuldig haar woorden weegt en een goed analytisch verhaal vertelt. Niet iemand weinig structuur heeft, denk ik bij mezelf.

‘Voor wie moest jij ooit eerder in je leven zo goed beslagen ten ijs komen?’, vraag ik haar.

Het valt even stil. De vraag haalt haar uit haar analytische verhaal. Dan antwoordt ze zacht, terwijl ze haar ogen naar de grond gericht houdt: ‘Mijn vader. Als ik hem iets wilde vertellen, dan nam hij vaak het verhaal zelf over of corrigeerde me op onjuistheden. Met mijn emoties moest ik niet aankomen. Dat vond hij ingewikkeld en dan liep hij weg. Ik zorgde dat ik ergens veel vanaf wist voordat ik erover vertelde. Maar het bleef altijd spannend hoe hij zou reageren.’

Als we op ons werk steeds eenzelfde patroon tegenkomen, gaat het vaak over een oud patroon dat zich herhaalt in het hier en nu. Ik vraag haar om in een opstelling tegenover haar vader te gaan staan. De spanning is direct zichtbaar in haar lichaamstaal. Ze staat onvast op haar benen en oogt opeens heel jong.

‘Voel je de spanning in je lijf?’ vraag ik haar. Ze knikt langzaam, terwijl ze haar lippen strak naar binnen krult. ‘Herken je die spanning?’ Nogmaals knikt ze, terwijl een kleine glimlach ontsnapt aan haar gespannen blik. De parallel wordt voelbaar. Steeds ziet ze onbewust de ogen van haar vader voor zich, wanneer ze haar leidinggevende nodig heeft. Ze probeert de spanning te onderdrukken door zichzelf structuur aan te leren. Maar de angst van binnen blijft.

Angst is een herinnering aan later. Angst voor wat mogelijk komen gaat, omdat je het kent van vroeger.

Terwijl ze nog steeds tegenover haar denkbeeldige vader staat, laat ik haar een paar zinnen zeggen. ‘Papa, ik ben bang. Papa, ik heb gevoeld hoe bang jij was.’ Het blijft even stil, terwijl ze hem strak blijft aankijken. ‘Papa, ik ben je dochter.’ Die laatste zin komt met enige vertwijfeling en ik zie dat het haar diep raakt. Na een stilte zegt ze zacht: ‘Ik heb me niet zijn dochter gevoeld. Hij wilde eigenlijk geen kinderen. De beste vorm van contact met hem was via veel kennis.’ ‘Wat een klus om dan hier als dochter tegenover je vader te staan. Om weer te voelen dat je een dochter bent en onvoorwaardelijke liefde hebt gemist.’

Ik zet een liedje voor haar aan. Langzaam help ik haar om als dochter de handen open naar haar vader uit te strekken. Ze lijkt er niet op te vertrouwen dat er bij hem nog iets te halen valt voor haar. Ik zeg haar: ‘je mag uitreiken, of je nu iets terugkrijgt of niet.’ De permissie helpt haar, en doet ook zeer. Zelfs als er niets meer te halen valt, is de ervaring van het uitreiken helpend.

Het helpt om aan te nemen wat niet meer goed gaat komen.

Met grote snikken komt er eindelijk rust in haar lijf. Op haar knieën zit ze voor haar vader. Als ze weer overeind komt, kijk ik haar aan. In de rust en openheid van haar blik, lijkt ze 10 jaar volwassener te zijn geworden. Met de stevigheid die ze nu uitstraalt, durft ze ook weer aan te kloppen bij haar leidinggevende.

Meer weten?
Lees meer over de training Opstellingendag

Andere berichten

Blog#23

Mensen met een grote draagkracht hebben juist steun nodig

Over draagkracht, draaglast, en steun zoeken als je het nodig hebt.

Blog#22

Ik sta er weer alleen voor

Het gevoel er alleen voor te staan. En dan maar te stoppen met hulp vragen. Over samen en apart. Over zelfstandigheid vs eenzaamheid. 

Blog#20

Mijn stethoscoop aan de wilgen

'Natuurlijk komt er een afscheid van mijn lieve collega’s en patiënten. Maar niet minder is het afscheid van een vak. En bij afscheid hoort rouw. Rouw om wat is geweest en niet meer zal komen.'

Blog#19

Moeders schoot

Waarom het weten je niet altijd verder helpt en de ervaring wel. Waarom het helpend is om pijnlijke ervaringen aan te kijken en in te sluiten. 

Blog#18

Wat een paar rake klappen je kunnen opleveren

Over boksen. Over rake klappen uitdelen en ontvangen. En over hoe dat samenhangt met angst, woede en weerstand.

Blog#17

Met de billen bloot

Over sterk zijn en goed je best doen. Over gevoel van falen en totale uitputting. En over nieuwe wegen.

Blog#16

Ingehouden boosheid is ingehouden levenslust

Over ingehouden boosheid en wat boos zijn je leert over je eigen grenzen.

Blog#15

Ode aan mijn oma

Over de grootsheid van kleine dingen. Over terug naar mijn wortels en ze omarmen.

Blog#14

Rouw is de achterkant van liefde

Over hoe niet-aangenomen rouw samenhangt met ingeslikte boosheid en verdriet. En het effect daarvan op je contact met anderen. En het contact met jezelf.

Blog#13

De schaamte voorbij

Over waarom het soms zo moeilijk is om lekker te spelen. Over de schaamte die ik dan tegenkom. Een welkom aan het vrije kind in mij.

Blog#12

Sommigen dingen kunnen nou eenmaal echt niet op 1,5 meter afstand

Over het dilemma in deze Coronatijd: die anderhalve meter.

Blog#11

Geruststellen in maanpak

Hoe kan ik geruststellen in een astronautenpak? Over het belang van lichaamstaal en de ontreddering als dat belemmerd wordt.

Blog#10

Hoe vertel ik mijn kinderen, dat je ziek kunt worden van iemands aanraking?

Over het gemis van nabijheid in Coronatijden. En hoe leg je dat uit aan jonge kinderen?

Blog#9

Waarom het weten je niet altijd verder helpt. En voelen wel.

Soms weet je met je hoofd al jaren waar bepaalde patronen vandaan komen. Een blog over hoe het dan toch kan helpen om ook te voelen hoe dit zich in je lijf schuil houdt.

Blog#8

Dat wat er niet mag zijn, krijgt macht

Over waarom het niet werkt om emoties weg te stoppen. Over waarom het nuttig is om verdrietig te zijn. En over weerstand die een kwetsbare plek beschermt.

Blog#7

Waarom je zonder verdriet niet gelukkig kan zijn

Over verdriet voelen om geluk te kunnen ervaren. Hoe het toelaten van negatieve emoties je kan opluchten. En over nemen wat er was, dus ook de pijn en het verdriet.

Blog#6

Alleen zijn doet minder pijn

Over sterke schouders, zware lasten, en de prijs die je daarvoor betaalt. En over hoe 'er zijn' voor de anders soms al genoeg kan zijn.

Blog#5

Hoe jouw volle blaas mij confronteerde met mijn oude pijn

Over hoe ik mijzelf in mijn dochter herken, ook op punten waar ik dat liever niet wilde. Over spiegelen en wijze lessen van een kleuter. 

Blog#4

Hoe we de ander niet laten zien wat we eigenlijk nodig hebben

Hoe we soms het tegenovergestelde doen, van waar we behoefte aan hebben. Over in en uit contact gaan. En hoezeer we contact nodig hebben.

Blog#3

Het gevaar van de veilige weg

Waarom het zo lastig is om iets te veranderen. Ook wanneer je eigenlijk al weet dat dit beter zou zijn. Over het ongemak opzoeken.

Blog#2

Je lijf vertelt waar het knelt

Alles wat we meemaken, slaat ons lijf op. Ons lijf weet dan ook vaak als eerste wat er aan de hand is. Als we verliefd zijn, gaat ons hart sneller kloppen. Als we verlegen zijn, gaan we blozen. Contact maken met je lijf, helpt je om te voelen waar het echt om gaat.

Blog#1

Helen kent vele vormen

Soms ben je het even kwijt. De reden waarvoor je het allemaal doet. Als mij dat overkomt, denk ik terug aan dat eerste gesprek met die eerste patiënt.