Skip to content

Waarom het weten je niet altijd verder helpt. En voelen wel.

Het is de eerste keer dat ik haar zie. Ze gaat in de stoel tegenover me zitten. Nog voordat ik haar welkom kan heten en mijn werkwijze kan toelichten, begint ze meteen te vertellen. Wat schuin zittend in de stoel, kruist ze haar benen over elkaar. Ze praat snel, ik merk dat haar ademhaling hoog zit. Ze neemt nauwelijks pauzes tussen haar zinnen.

Ik luister en observeer. Een verbaal en fysiek sterke vrouw. Ik betrap mezelf op de neiging dat ik mijn best wil gaan doen om haar te laten zien wat ik kan. Tegelijkertijd weet ik dat ik mezelf dan een beetje af moet remmen, om dicht bij mezelf te kunnen blijven. Het maakt me nieuwsgierig wie er schuil gaat achter dit sterke masker.

Na een tijdje onderbreek ik haar. ‘Ga nu eerst eens rustig ademhalen’, zeg ik haar. ‘Zet je beide benen op de grond en neem eens een diepe ademteug’. Ze heeft het nu zelf ook in de gaten. ‘Ohja’, zegt ze, ‘ik ga vaak veel en snel praten als ik het spannend vind.’ Er komt nu een soort mildheid in haar gezicht. ‘Dat is oke’, stel ik haar gerust.

Ik zie dat het haar raakt, als ik zeg dat het oké is. Ze slikt haar tranen weg. Na een zucht vervolgt ze op rustiger toon: ‘Ik wil graag meer mijn kwetsbaarheid laten zien’, zegt ze me, terwijl ze haar tranen wegveegt en zich vervolgens vakkundig herpakt.

Een paar weken later zie ik haar weer. Ze vertelt over hoe ze haar hele leven al worstelt met haar lijf. In de spiegel ziet ze nooit wat ze zou willen zien. Ze heeft veel periodes gehad van gezond eten en veel sporten. Discipline, dat kan ze goed. Maar echt tevreden zijn met zichzelf is nooit het eindresultaat. ‘Maar ik weet wel hoe dat komt hoor.’, vertelt ze. ‘Ik heb een sterke drive meegekregen om prestatiegericht te zijn, maar kreeg ergens ook de boodschap dat het niet snel goed genoeg was. Daar heb ik me best alleen in gevoeld.’

‘Zullen we daar een oefening mee doen?’, vraag ik haar. Ze knikt instemmend. Ik vraag haar te gaan staan in de ruimte. ‘Denk je eens in dat je in een grote spiegel kijkt. Kun je me vertellen wat je ziet?’. Ze vertelt dat ze ontevreden is over haar buik, die trekt meteen de aandacht. Ze kijkt niet echt naar haar gezicht. Het valt me op hoe goed ze kan beschrijven wat er allemaal niet naar haar zin is. Ik ga achter haar staan. Mijn handen leg ik op haar schouders en ik pak haar vast. Daarna vraag ik haar of ze ook een beetje achterover durft te leunen. ‘Dit voelt fijner’, zegt ze.

Haar tranen beginnen te stromen. ‘Vertel eens, wat raakt je zo in deze oefening?’. ‘Ik voel nu dat ik dit zo gemist heb. Dat steuntje in mijn rug. Het mogen leunen. Het gevoel dat het gewoon goed is’. Ze zucht. ‘Ik weet met mijn hoofd al jaren waar dat vandaan komt, maar nu voel ik ook waar het gemis zit.’ Haar gezicht ontspant zich. Het is alsof ik niet meer naar dat masker kijk, maar de persoon echt mag zien die ze erachter verscholen had. Haar stem wordt rustiger, evenals haar ademhaling. Nu kan ik haar echt ontmoeten.

Iets voelen met je lijf, maakt soms dingen zoveel duidelijker dan het snappen met je hoofd.

Andere berichten

Blog#26

Langs de angst

Je angst vertelt je soms precies waar je moet zijn om te kunnen leren. Over grote stappen zetten wanneer je je angst meeneemt op je pad. 

Blog#25

Wat als je je (niet meer) laat raken?

Over het wel of niet toelaten van kwetsbaarheid. Over angst en onverschilligheid. En over dat alles een plek heeft.

Blog#24

De angst om (niet) gezien en gehoord te worden

Over angst vastpakken om iets werkelijk aan te gaan. Over de grootsheid van kleine dingen.

Blog#23

Mensen met een grote draagkracht hebben juist steun nodig

Over draagkracht, draaglast, en steun zoeken als je het nodig hebt.

Blog#22

Ik sta er weer alleen voor

Het gevoel er alleen voor te staan. En dan maar te stoppen met hulp vragen. Over samen en apart. Over zelfstandigheid vs eenzaamheid. 

Blog#21

Wat je leidinggevende en je ouders met elkaar te maken hebben

Over hoe we onbewust bij onze leidinggevende patronen herhalen die we kennen van vroeger. Over angst voor afwijzing en hoe het helpt om aan te nemen wat er niet meer goed gaat komen.

Blog#20

Mijn stethoscoop aan de wilgen

'Natuurlijk komt er een afscheid van mijn lieve collega’s en patiënten. Maar niet minder is het afscheid van een vak. En bij afscheid hoort rouw. Rouw om wat is geweest en niet meer zal komen.'

Blog#19

Moeders schoot

Waarom het weten je niet altijd verder helpt en de ervaring wel. Waarom het helpend is om pijnlijke ervaringen aan te kijken en in te sluiten. 

Blog#18

Wat een paar rake klappen je kunnen opleveren

Over boksen. Over rake klappen uitdelen en ontvangen. En over hoe dat samenhangt met angst, woede en weerstand.

Blog#17

Met de billen bloot

Over sterk zijn en goed je best doen. Over gevoel van falen en totale uitputting. En over nieuwe wegen.

Blog#16

Ingehouden boosheid is ingehouden levenslust

Over ingehouden boosheid en wat boos zijn je leert over je eigen grenzen.

Blog#15

Ode aan mijn oma

Over de grootsheid van kleine dingen. Over terug naar mijn wortels en ze omarmen.

Blog#14

Rouw is de achterkant van liefde

Over hoe niet-aangenomen rouw samenhangt met ingeslikte boosheid en verdriet. En het effect daarvan op je contact met anderen. En het contact met jezelf.

Blog#13

De schaamte voorbij

Over waarom het soms zo moeilijk is om lekker te spelen. Over de schaamte die ik dan tegenkom. Een welkom aan het vrije kind in mij.

Blog#12

Sommigen dingen kunnen nou eenmaal echt niet op 1,5 meter afstand

Over het dilemma in deze Coronatijd: die anderhalve meter.

Blog#11

Geruststellen in maanpak

Hoe kan ik geruststellen in een astronautenpak? Over het belang van lichaamstaal en de ontreddering als dat belemmerd wordt.

Blog#10

Hoe vertel ik mijn kinderen, dat je ziek kunt worden van iemands aanraking?

Over het gemis van nabijheid in Coronatijden. En hoe leg je dat uit aan jonge kinderen?

Blog#8

Dat wat er niet mag zijn, krijgt macht

Over waarom het niet werkt om emoties weg te stoppen. Over waarom het nuttig is om verdrietig te zijn. En over weerstand die een kwetsbare plek beschermt.

Blog#7

Waarom je zonder verdriet niet gelukkig kan zijn

Over verdriet voelen om geluk te kunnen ervaren. Hoe het toelaten van negatieve emoties je kan opluchten. En over nemen wat er was, dus ook de pijn en het verdriet.

Blog#6

Alleen zijn doet minder pijn

Over sterke schouders, zware lasten, en de prijs die je daarvoor betaalt. En over hoe 'er zijn' voor de anders soms al genoeg kan zijn.

Blog#5

Hoe jouw volle blaas mij confronteerde met mijn oude pijn

Over hoe ik mijzelf in mijn dochter herken, ook op punten waar ik dat liever niet wilde. Over spiegelen en wijze lessen van een kleuter. 

Blog#4

Hoe we de ander niet laten zien wat we eigenlijk nodig hebben

Hoe we soms het tegenovergestelde doen, van waar we behoefte aan hebben. Over in en uit contact gaan. En hoezeer we contact nodig hebben.

Blog#3

Het gevaar van de veilige weg

Waarom het zo lastig is om iets te veranderen. Ook wanneer je eigenlijk al weet dat dit beter zou zijn. Over het ongemak opzoeken.

Blog#2

Je lijf vertelt waar het knelt

Alles wat we meemaken, slaat ons lijf op. Ons lijf weet dan ook vaak als eerste wat er aan de hand is. Als we verliefd zijn, gaat ons hart sneller kloppen. Als we verlegen zijn, gaan we blozen. Contact maken met je lijf, helpt je om te voelen waar het echt om gaat.

Blog#1

Helen kent vele vormen

Soms ben je het even kwijt. De reden waarvoor je het allemaal doet. Als mij dat overkomt, denk ik terug aan dat eerste gesprek met die eerste patiënt.